kollagénes étrend

Hogyan lehetséges a kollagén pótlása természetes módon?

Ha úgy döntöttél, hogy ideje neked is gondoskodnod a kollagén utánpótlásáról, akkor bizonyára már körülnéztél a piacon elérhető kollagén termékek között. Évről-évre több cég ugrik bele a kollagén bizniszbe, ami több választási lehetőséget és egyben nehezebb eligazodást eredményez.

A megfelelő utánpótlás egyfajta dominó hatást vált ki a szervezetben: minél több a kollagén, annál többet fog termelni a tested, ezt pedig hamar fogod érezni a mindennapokban. Feszesebb és rugalmasabb lesz a bőröd, egészségesebbé válnak a hajszálaid és a körmeid, javulni fognak az ízületeid és hatékonyabb lesz az emésztésed.

Felmerül a kérdés: hogyan gondoskodhat a kollagén külső forrásból történő beviteléről, ha nem szeretnél különféle termékekre és kiegészítőkre költeni? Jó hír, hogy nem feltétlenül van rájuk szükséged, ugyanis több természetes módon is lehetőséged nyílik az kollagénszint fenntartásához.

Aloe vera

Az aloe verát már régóta használják gyógyászati és sebkezelési célokból, nem véletlenül: az aloe vera növény megnöveli a kollagéntermelést, akár közvetlenül a bőrre történő alkalmazáskor, akár orálisan történő bevitel során.

Algák

A tengeri forrásból származó kollagének az egyik legjobb minőségűek. Az algák rendszeresen történő fogyasztása képes megakadályozni a bőr oxidációját, amit külső tényezők, így például a levegőszennyezés okoz. Azáltal, hogy az oxidációs folyamat lelassul, a bőr kollagénszintjének csökkenése jelentősen lelassul. Alga manapság a legtöbb egészséges táplálkozással foglalkozó üzletben kapható.

Kollagéntermelést elősegítő ételek

A kollagénutánpótlás egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja lehet az egészséges táplálkozás, különösen az olyan ételek fogyasztása, amelyek elősegítik a termelés fokozását. Ezekből az ételekből több van, mint gondolnád! Az állati csontok lefőzésével készített levesek hatékony formáját biztosítják a kollagén bevitelének, emellett a csontból kioldódnak további jótékony hatású anyagok is, többek között magnézium, kalcium és aminosavak. Ezen kívül a különféle húsfélék, legfőképp a csirke és a halak fogyasztása bizonyítottan segít a kollagén visszapótlásában.

A vegetáriánusoknak kiváló alternatívaként szolgál a tojásfehérje, a vegán étrendet követőknek pedig a különféle citrusfélék, bogyós- és trópusi gyümölcsök szolgáltathatnak opciókat. A fent felsorolt ételeken kívül a hüvelyes zöldségek (például bab), a fokhagyma, a paradicsom és a kesudió egyaránt elősegíti a kollagén természetes előállítását a szervezetben.Miket nem ajánlott fogyasztani a kollagénveszteség megelőzése érdekében?

Annak érdekében, hogy megelőzd a kollagén lebomlását a szervezetben, javasolt a magas cukortartalmú és egyszerű hidrogéneket tartalmazó ételek mellőzése, valamint a rendszeres alkoholfogyasztás sem ajánlott.